София. Четирима души, върнали се от Африка, са били с положителни тестове за коронавирус. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той увери, че те ще бъдат изследвани дали са носители на нигерийския щам. На тях в момента им се правят и PCR тестове, за да бъдат резултатите сигурни.
„Идеята е да имаме 100% сигурност, че тези хора не са носители на вируса. Решили сме, че с падането на карантината искаме да имаме отрицателен резултат, за да сме 100% сигурни. Имахте предвид, че решението да изискаме такава карантина не е да намалим потока към Занзибар. Дай Боже да продължи. Хората имат нужда от такива емоции. За да бъдем 100% сигурни, че няма да внесе, южноафриканския или нигерийски щам, тъй като това се случи в Белгия и Испания с хора, връщащи се от Танзания. Вече има малко, на едното място 6, на другото 10 души малки епидемични огнища. За съжаление на предпоследния самолет, на който правихме бързи антигенни тестове, 4 човека се оказаха положителни“, допълни доц. Кунчев.

Той поздрави всички здравни инспектори за професионалния им празник – 15 март, и благодари на хората, които вече една година са на поста си и помагат в борбата с пандемията.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови