София. решенияТова кога ще бъдат изборите няма как да повлияе нито на развитие на епидемията, нито на нашите решения. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването „Неделя 150“ по БНР.

„Натоварват ни с много големите очаквания. Почвата в България за такъв тип теории е много подходяща. Няма как да предвидим доколко ще се вдигне през тази трета вълна заболеваемостта, нито кога ще достигне своя пик и максимум. Според мен това ще се случи преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. Това, което забелязваме от последните данни от последните дни, от поредната секвенция на 96 проби, че 68 са положителни за британския вариант. Основата причина за този ръст както в България, така и в Европа, е неговото разпространение и по-лесното предаване на заболяването“, посочи още той.

Доц. Кунчев отбеляза, няма смисъл от нови мерки, ако те не се спазват.
„Спазването на мерките е важно, ако няма пълно спазване, натрупването на нови мерки няма допълнителна стойност. Ситуацията в България, заболеваемостта, която имаме в момента, мястото ни в Европейския съюз показва, че и с тези мерки засега инфекцията се държи под контрол, няма претоварване в здравната система, можем да се справим. Ние задържахме едни от последните места по заболеваемост няколко седмици“, каза той.

Главният държавен здравен инспектор коментира организацията на ваксинирането: „Ние правим всичко, което пристигне с изключение на дозите, които пазим за втора доза от досегашните две ваксини. Този проблем ще отпадне с ваксината на “АстраЗенека”, тъй като там решението е да правим всички получавани дози с оглед на много дълъг интервал между първи и втори прием – 10 седмици и на това, че доставките започват да се регулират и са по-надеждни, но това дава възможност да сме сигурни, че ще има и за втора доза. Всички ваксини, които са пристигнали в България са поставени, с изключение на втора доза“.

„Винаги има един обем от 3,4 или 5 хиляди, които в момента се преразпределят. Тяхното разпределени , особено при усложнената логистика на тези, които изискват хладилно съхранение – дали минус 70, минус 20 градуса, отнема“, допълни той.
Доц. Кунчев посочи, че ваксината на “АстраЗенека” e за хора над 18 години и шест страни в Европа я правят без ограничение във възрастта.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови