София. Тези дни ще достигнем 15% покриваемост на ваксиниране, но ако работим с този темп, излишък от ваксини ще има. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Ваксинирането срещу COVID върви сравнително добре. Бих искал да е доста по-добре. Правим между 20 000 и 25 000 имунизации на ден, което като темп не е достатъчни, за да можем до есента да сме подготвени и да сме стигнали до 70-75%, което гарантира, че в страната епидемия не може да възниква. Далеч сме още от това. Какво ли не опитваме, за да имунизираме хората. Вървят нещата, но би трябвало темпът да е много по-голям. При нас може би тези дни ще покрием 15% покриваемост, в Румъния например са с 30%, а Израел например плати 5 пъти по-висока цена за ваксините, за да постигне бързо 80% покриваемост. Толкова ме боли като знам, че ние сме осигурили ваксините, осигурили сме достъпа, но хора се колебаят“, посочи Кунчев.

„Можем да направим експеримент където искате. Ако тръгнем и където искате да се имунизиране. Ако до 15 минути не получи имунизация, си хвърлям оставката. Където искате – зелени коридори, общопрактикуващи лекари, където искате с всички 4 ваксини. Няма друга държава в Европа, която да ги осигурява толкова бързо и достъпно“, заяви Кунчев.

„Ако работим с този темп, излишък от ваксини ще има. България е започнала процедури за дарение за определени количества, но тези ваксини са предназначени за нашите хора, за да направим така, че на есен да не пълним болниците и да не даваме жертви. Ваксината ще си остане незадължителна, но е изключително важно да достигнем тези проценти на покритие, защото иначе ще си платим по-късно. Все още не се унищожават много дози. Колегите много добре планират отварянето на флакони. Използваемостта към момента е много добра“, каза още той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови