София. С новите мерки очакваме да има стациониране на новите случаи и да няма ново нарастване. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ. По думите му е изчакано малко с въвеждането на новите мерки в страната до понеделник, защото Националния оперативен щаб и здравните власти чести са били критикувани, че когато мерките се въведат изведнъж, това създава трудности на бизнеса.

„Всяко струпване на хора е опасно – колкото повече контакти, толкова повече предаване на вируса. Пак идваме до това разпоредените мерки ли ни пазят, или нашето поведение на база на разпоредените мерки. Каквото и да разпореждаме, ако човек не е убеден, че е необходимо да се пази, ефектът ще е минимален“, заяви Кунчев.

„Очакваме да постигнем ако е начало на понижаването – да минем върха на тази вълна, то поне да има стациониране на новите случаи и да няма ново нарастване. Дали ще стигнем, няма как да пророкуваме. Ако успеем да го постигнем, може да минем и само от този период от 10 дни. Праг тази инфекция показа, че няма. Преди говорехме за до 60, до 120 и над 120 на 100 000 средна заболяемост. Сега говорим за над 500, за над 800 на 100 000. Прагове няма, важна е тенденцията – дали още се катерим нагоре, или сме достигнали пика на вълната и да започне нормализиране. За 10 дни ще се види тенденцията. След 10 дни няма да кажем, че сме приключили с COVID, но ако успеем да кажем, че започва постепенно нормализиране, това ще е добре.“, допълни той

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови