София. С най-висока заболеваемост е Плевен, а с най-ниска – Търговище. Това каза на брифинг в Министерски съвет главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Продължават да се запазват значителните разлики, като водещи са Плевен със заболеваемост 553 на 100 000 човека, Кюстендил с 538, Враца – 500, Бургас – 496, София – 486, Шумен – 456 и Перник – 392. Изброените области са точно тези, които взеха решение за налагане на т.нар. локални допълнителни мерки и засягат преди всичко преминаването в електронна среда на обучението в училищата над 4. клас, носенето на маски на открити пространства при струпване на хора, ограничаване на работното време на заведенията с 1 час и ограничаване на дейност в някои градове на спортни прояви, фитнес зали. За мен това е абсолютно оправдано, защото на другия полюс са някои области със сравнително ниска заболеваемост, каквито са Търговище с 41 души на 100 000, Видин с 92, Кърджали със 106, Разград – 107 и Добрич – 169“, отчете Кунчев.

Той посочи още, че стремглаво расте процентът на положителни проби. „Преди седмици започнахме с процент на положителните проби под 4%, в момента сме над 20%“, допълни той.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови