София. С количествата, които България е поръчала, ние ще стигнем това покритие на ваксинация, което ни е необходимо, дори само с „Пфайзер“. Това каза главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев в “Още от деня” по БНТ.

„Бих го определил като фалстарт, защото всички с голямо нетърпение очаквахме първата ваксина, която ще върши работа само с една доза. Това облекчава страшно много, ускорява процеса, дава възможност особено на някои групи от населението, но веднага след като беше започната употребата, беше временно спряна в два щата. Ние имаме на склад в „Булбил“, но изчакваме решението на Европейският регулатор, за да сме сигурни, че тя може да бъде използвана“, коментира той ваксината „Джонсън и Джонсън“. Доц. Кунчев добави, че всички векторни ваксини имат този проблем, защото шансът да получите тромбоза след „АстраЗенека“ е 100 пъти по-малък, отколкото да получите тромбоза след заразяване с коронавируса.

„С количествата, които България е поръчала, дори и без „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“, ние ще стигнем това покритие, което ни е необходимо, дори само с „Пфайзер“, но е съвсем друго да разполагаш с всички ваксини и всеки да има избор“, обърна внимание той.

„Това да не се използва „Джонсън и Джонсън“ все още дори не е решение на отделните държави, то беше решение на самия производител, която искаше да има сигурността от проучванията в САЩ, да има мнението на Европейския регулатор, да впише в кратката характеристика на продукта такава възможна нежелана реакция, макар и изключително рядка, нещата да са ясни и тогава да се пусне в употреба“, обясни доц. Кунчев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови