София. Средната ни заболяемост падна под 350 на 100 000 в последните дни. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ.
„Честотата на нежеланите реакции са почти същите като при хората, които не са имунизирани. Ако продължим да се фокусираме върху това, ще уплашим още повече хората. Добра идея е личните лекари да могат да ваксинират и хора извън техните пациенти. Това е въпрос на организация с НЗОК, за да може да се заплати имунизацията и да си получи човекът сертификата”, заяви Кунчев.

„Ние сме в добра ситуация в момента, защото паднахме под половината в ЕС по заболяемост. не би трябвало никоя страна да има претенции към България, защото сме под половината от страните в ЕС. Същото е и на Балканите. Продължаваме да вървим надолу. Средната заболяемост падна под 400, но и под 350 на 100 000 в последните дни. Трябва да запазим тази тенденция и затова молбата ми е по празниците хората да спазват мерките и да не прекаляват никъде. Трябва да търсим баланса – да сме конкурентоспособни и да не поемаме рискове да внасяме всякакви щамове. Имаме три условия за влизане в страната. Това е за всички страни. Това са сертификат за имунизация с минали 14 дни от завършването ѝ, документ за прекарана инфекция и отрицателен PCR или антигенен тест. Това са трите правил,а, които осигуряват достъп до страната. Вероятно тези правила ще влязат от днес, ако успеем да издадем заповедта. Ще се опитаме днес това да стане факт. Имаме и протокол от миналата година за зимния туристически сезон, сега ще изготвим отново”, заяви той.

Относно ваксината на „Янсен“, Кунчев заяви, че са изчаквали решението на европейския и американския регулатор. „Няма основание да има ограничения. Най-напред се случаи с „Астра Зенека“, където честотата на реакции беше между 3-4 на милион, а при тази ваксина е 1 на милион. Това означава, че дали ще си имунизиран, или не, шансът за тромботичен инцидент е един и същ. Само 8% от нежеланието медицински реакции са съобщени от медицинско лице“, посочи той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови