София. Сертификатите за ваксинация не са дискриминация, но държавата няма да е тази, която да слага бариери за достъп. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ.

„Убеден съм, че ентусиазмът към ваксините няма да се охлади, който е убеден, че това е важно за здравето му и да се върнем към нормалния си живот ще го направили рано или късно. Колкото по-рано, толкова по-добре. Държавата няма да отстъпи от двата принципа – имунизацията да бъде безплатна и доброволна. Това не значи да принизяваме важността на този процес. Трябва да знаем, че като общество ще се отървем от пандемията тогава, когато отнема терена за действие на вируса. Още от сега започва да се чувства влиянието на нарастващия брой предпазени – преболедували, имунизирани“, коментира доц. Кунчев.

„Ако имаше план „Б“ вече някъде щяха да го прилагат. Виждате, че няма достатъчно ваксини в целия свят, с изключение на Израел. Шансът на България все пак беше, че е част от ЕС. Да, имаме неизпълнение на едни търговски договори. Надали го правят нарочно, вероятно имат сериозни производствени проблеми, но когато една фирма подписва нещо трябва да си дава сметка какво може и какво не да изпълни. Голяма част от ваксините бяха предплатени, ако ЕК не беше вложила 2 млрд. в тях нямаше да има въобще ваксини. Сега е моментът да се отплатят на обществото. Ще се преодолее този стрес. Но много добре тръгнаха нещата в България, достигнахме над 20 000 имунизирани, което щеше да ни помогне да решим проблема много бързо“, допълни той.

Доц. Кунчев поясни, че са гарантирани вторите дози на всички имунизирани. „Включително за тези, на които не сме направили и първа доза – изборната администрация, която е над 90 000, за тях пазим и първа и втора доза, за да сме сигурни, че до изборите можем да предложим първа и втора доза“, обясни той.

По думите му възстановяването на зелените коридори зависи от доставките на ваксини. „Избор на определена фирми ваксина ще има, но вероятно на един по-късен етап“, посочи той.

„Сертификатите за ваксинация не са дискриминация, напротив. Това е даване на възможност на човека, който е изпълнил дълга си към обществото да пази себе си и другите, да преминава по-лесно и по-бързо да кажем през КПП. Логично е, когато си защитен и не си опасен за околните, да не минаваш през процедури на PSR или доказателство, че не си носител на вируса. Няма да е държавата тази, която ще слага бариери и ще казва ти не си имунизиран, няма да имаш достъп. Виждам какво се случва в туризма. И да не го направи България, успешно ще го направят нашите съседи Хърватия, Турция, които вече започнаха. Не виждам нищо лошо в това. Това е начин да стигнем тези 70% и да освободим обществото, което ще стане благодарение на ваксинираните“, поясни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови