София. Седмичната положителност на тестовете показва, че в последните дни има известно забавяне на темпа на положителност. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерството на здравеопазването по повод разпространението на COVID-19 в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Седмичният брой тестове на 100 хиляди в България е много важен въпрос, защото е показател, който ЕК следи. За изтеклата седмица сме малко над 500 на 100 хиляди, което е далеч от минималната граница. Седмичната положителност на тестовете показва, че в последните дни има известно забавяне на темпа на положителност, но то зависи от какви контингенти се вземат пробите. При хоспитализираните кривата върви почти като тази на заболяемостта. Процентът на положителните хора, които имат нужда от лечение, е почти идентичен като в предишните седмици. Засегнатият медицински персонал е 1727 души. На домашно лечение са 513. Интересното тук е, че този показател на база на много лимитираните наши възможности като кадри, оказва много силно вредно влияние върху дейността на лечебните заведения“, посочи Кунчев.

„Имаше много спекулации по отношение на заповедта за маските. Най-често ще се налага носенето на маски на пазари, тържища, спирки на градския транспорт, натоварени търговски улици, пешеходни улици и площади, групови работни дейности на открито и др. Ключово е отстоянието. Ако се разхождате в парка или сам няма да носите маска. Маската се слага, за да се предпазим от човек, който е на разстояние по-малко от 1.5 м“, допълни той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови