София. Само високо имунизационно покритие би предотвратило следваща вълна от COVID-19. Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По думите му е много вероятно до края на септември да има доминация на Индийския вариант на коронавируса.
„Появата на положителни проби за нови варианти на COVID-19 е част от общия процес на развитие на епидемията в Европа с все по-голямо доминиране и увеличаване на броя на случаите, причинени от Делта варианта (бел. ред. Индийския вариант) на коронавируса. Този процес ще продължи. Точно по този повод Европейският център по контрол на заболяванията миналата седмица излезе с оценка на риска. Като лична преценка за мен много по-притеснително би било да не установяваме такива проби, защото това би означавало, че има нещо сбъркано в системата на надзор или че не изследваме достатъчно проби, тъй като България няма как да остане изолирана, в която няма разпространение на Индийския вариант на вируса“, допълни той.

Доц. Кунчев отбеляза, че е провел разговор с немския си колега и добави, че в големите държави, включително Германия, имат точни математически изчисления, които сочат, че се очаква Индийският вариант да премине 50% от всички положителни проби още през юли.
„Очаква се към края на август да бъде доминиращ, което означава 80-90%, като това особено ги притеснява с оглед съвпадението с началото на учебната година от 1 септември при тях, тъй като то ще създаде допълнителни условия за по-бързо разпространение. Нещата са ясни. Новият вариант, който оттук нататък ще предизвика заболеваемостта при коронавируса , ще е Делта вариантът до поява на още по нов“, допълни. главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев обясни, че една от причините, поради които Индийският вариант е по-опасен, е, че засяга по-ниска възрастова група.
„Това се потвърди напълно, макар и с малкото резултати, които до момента имаме – тези 7 проби. Всички са в групата от 30 до 50 години. Няма особена разлика в тежестта на протичане, макар че има изследвания от есента, в които се твърди, че се лекува малко по-трудно и че не във всички лечебни препарати действат в същия размер както при Уханския, базисния вариант или при Британския. Засега можем да приемем, че тежестта на протичане е почти същата. Индийският вариант е и с 60% по-заразен. Това го прави толкова бърз в разпространението, но за сметка на това имаме доста по-подготвена здравна система за реакция“, допълни той.

По думите му ключовото в ситуацията е, че ако искаме да сме подготвени за среща с Индийския вариант, трябва да имаме възможно най-много ваксинирани.
„Всичко друго са палиативни мерки. Колкото и да правим профилактични изследвания, колкото и да затягаме граничния контрол. Колкото и да ограничаваме контактите, всичко това ще повлияе на пандемията, но не в степен да може да предотврати следваща вълна. Това, което може да предотврати следваща вълна, е високо имунизационно покритие и натам би трябвало да бъдат насочени всичките ни сили“, подчерта доц. Кунчев.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови