София. Това е доброволен акт и ако един родител иска да получи информация, може да попита за всичко, но ако не желае да бъде направено такова изследване на детето, чисто и просто пише в декларацията „не“ и точка по въпроса: нито ще има някакви последици за него, нито за детето. Това каза на брифинг в Министерски съвет главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във връзка с предвижданите антигенни тестове за ученици, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Този тип скрининг важи само за училищата. Нямаме намерение да го правим в ясли и градини. Скрининг се прави, за да хванем ранни и безсимптомни случаи, да ги изведем от средата и да намалим риска за всички останали. По същия начин го правим и при учителите. Колкото по-рано тези хора бъдат открити и изведени от колектива, толкова по-малка е вероятността в него да възникне епидемичен взрив и разпространение на заболяването“, обясни той.
По думите му теста се извършва от медицинската сестра или лекар в училището, или от квалифициран външен екип.
Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови