София. Решението ни е да се използва ваксината на „Янсен“. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред Министерството на здравеопазването след заседание на Националния ваксинационен щаб, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Изчаквахме решението на Агенцията по храни и лекарства на САЩ за „Ансен“, то е положително. Почти 7 европейски страни взеха своите решения и всички те са в посока да се използва ваксината без ограничения, което е и нашето решение. На практика очакваме още една доставка от 14 000 дози, така че със сега съществуващата ще се разпредели в този празничен период. Смятаме да насочим известно количество към туристическата индустрия, с оглед на това да обхванем част от заявените до момента 80 000 души, да започнем имунизацията преди старта на летния сезон. Използваме предимството, че е еднодозова и веднага след постояването ѝ може да се издаде документ и да се знае кои хора от тази индустрия са защитени“, коментира той.

Доц. Кунчев посочи, че количествата от „Янсен“ все още са малко и засега няма да се насочват към пунктовете. „Ще е по-правилно да се използва в групи, където искаме да постигнем по-бърз ефект. Освен при туристическата индустрия, имаме и някои по-труднодостъпни групи, ромско население“, обясни той и допълни, че става дума за места, където ще е по-трудно да намерят хората за втората игла.
Габриела ГАНЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови