София. Реалистично е в края на юли да достигнем нива на имунизиране, които да се отразят вече на епидемията. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Третата вълна беше изцяло предизвикана от британския вариант. Видяхме смъкване на възрастта. И до момента имаме между 80 – 90 до 100 – 150 лица под 19 години, които заболяват всеки ден. Това го нямаше при първата вълна. Второ, имаме ранна нужда от кислородна терапия. Това е ключово и затова всички усилия бяха да наситим болниците с кислород. Очевидно по-бързо се развиват симптомите“, заяви Кунчев.

„На трето място сме в Балканите по брои починали и така ще остане, защото сме полиморбидна нация – застаряваща нация, необръщаща особено внимание на здравето си. Тук е разковничето. На първо място сме по инсулти и на първо място в света по инфаркти, по затлъстяване и по онкозаболявания. Какъвто и вирус да дойде, това ще са резултатите“, посочи той.

„Ако има интерес и дойдат доставките, според мен е реалистично в края на юли да достигнем нива на имунизиране, които да се отразят вече на епидемията. Не казвам 70-75%, но близки до тях – 60% и повече. Проблемът с количествата ваксини май месец ще се реши и това ще покрие възможностите ни за ваксинация. Вчера са направени 27 000 ваксинации. Възможно е, ако дадем достатъчни количества на всички общопрактикуващи лекари, да ускорим още повече процеса. Въпросът е всичко, което дойде, да се разпределя веднага и да има интерес. Сам човек да си слага ваксина не е редно. По нашето законодателство това е невъзможно, защото преди имунизацията лекар трябва да ти даде мнението си, че всичко е наред и да може да реагира, ако нещо се случи. Всичко е до осъзнаване на необходимостта от тази имунизация“, каза още Кунчев.

„Ваксината „СпутникV“ се доказа като добра ваксина. Няма особено висока стойност на нежелани реакции и имунният отговор е добър. Нямаме нищо против, ако тя бъде одобрена от Европа като другите ваксини, да дойде и да се прилага. За имунизирането на децата въпросът е малко по-сложен. Първо производителите трябва да кажат, че това е възможно. Работят в тази посока. Очертава се границата за ваксиниране да е около 6-7 години“.

„Аз съм умерен оптимист в краткосрочен план. След излизане от третата вълна ще има един малко по-светъл период през лятото, но никак не съм убеден, че това ще е последният ни сблъсък с вируса, особено ако продължават да излизат нови щамове, а те очевидно ще излизат. Много моля хората да бъдат отговорни, за да бъде всичко наред, ще продължим тенденцията на спад и ще се облекчават мерките“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови