София. Профилът на ваксината срещу COVID-19 засега е много добър и тя е много безопасна. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. „Хората, които са преболедували коронавирус, могат да бъдат имунизирани, но няма нужда да бъдат имунизирани в кратък срок след преболедуването. Срещата с естествения вирус води до развитие на имунитет и то достатъчно напрегнат. Никой не може да каже колко ще е дълъг. Не е въпросът дали те могат да бъдат имунизирани – могат и то без рискове за тях, но ако имат образуван по естествен начин имунитет, е малко излишно да бъдат ваксинирани тези хора, когато още не достигат ваксините. Най-добре е да се проследят техните антитела и когато те спаднат под защитното ниво, тогава да се ваксинират“, заяви Кунчев.

„Усещам емоционално бързане и нетърпение да пристигнат ваксините. Ограничаващият фактор са количествата ваксини, които получават всички страни в Европа. Имаме вече около 14 000 ваксинирани. За тях се пази и втората доза. Получихме в края на миналата година 5000 дози и 25 000 допълнително в началот на тази година. Доставки предстоят през седмицата, която идва, и от двете ваксини. От ваксината на „Модерна“ очакваме първите количества в сряда. Количествата ще са около 2 000 до 5 000 дози в началото, но с времето ще се увеличават и през април очакваме да имаме вече 220 000 от тази ваксина“, посочи той.

По думите му много внимателно се следи за странични ефекти след имунизиране. „Хората трябва да имат цялата налична информация, но е важно и за нас доколко е реактогенна ваксината. Профилът ѝ засега е много добър и тя е много безопасна. До вчера имаше 5 официално съобщени случая, но те са очаквани и познати нежелани реакции и отшумяват за часове или до 1-2 дни“, допълни Кунчев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови