София. Продължава да се затвърждава тенденцията за намаляване на възрастта на засегнатите лица, но без това да води до по-висока смъртност. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерството на здравеопазването по повод разпространението на COVID-19 в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Картата на Европа показва, че въпреки значителния ръст на заразени в България, ние запазваме мястото си в Европа. На 22-ро място сме сред тези страни и на 4-то място на Балканите. По смъртност минаваме едно място назад – сега сме на 9-о място в Европа и на 4-то на Балканския полуостров. Изместването от зелената към червената зона продължава. Голяма част от областите преминаха към оранжевата зона. В зелена зона е само Видин със заболяемост под 20 на 100 хиляди. В оранжевата са 14 области, а в червената са 6 – София, Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище и Шумен“, заяви Кунчев.

„Този процес ще продължи и по-голяма част от областите в оранжевата зона ще попаднат следващата седмица в червената. Не може да се каже, че териториално може да се хванат закономерности. Там, където има епидемиологични взривове, се повишава заболяемостта и след вземането на мерки, намалява“, каза още Кунчев.

„Целим върхът да започне да намалява темпа и да се задържат показателите. Засега сме далеч от това. Смъртността продължава да се повишава, но с по-малки темпове. Продължава да се затвърждава тенденцията за намаляване на възрастта на засегнатите лица, но без това да води до по-висока смъртност“, допълни той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови