София. Проблем с първата доставка на ваксини няма да има, но това не е достатъчно, защото за вторите дози например ще трябва нова фризерна верига. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Толкова бързо COVID-19 постави на колене целия свят, защото въздушно-капковото предаване е много ефективно и той много бързо покри целия свят. Огромният брой безсимптомни носители не позволяват да е гарантирано, че няма да срещнем вируса. Ваксината до голяма степен беше базирана на тази за ебола. Всяко такова нещо дава на човечеството доста технологично бързо развитие, което после се ползва. Това е сред малкото положителни ефекти от една епидемия. Човечеството вероятно успя да се справи технологично, това обаче ще е само един от много вируси, с които ще се срещнем. Има два-три вида риска: единият е преминаване на междувидовата бариера като преминаването от норки на хора и обратно, другият е, че с промяната на климата на бял свят ще излязат всички стари бактерии и вируси, които са дълбоко замразени в Антарктика и Сибир“, заяви той.

„Много хора още недооценяват това, което предстои да се случи. Ако всичко можеше да стане по познатите механизми, нещата щяха да са доста по-ясни. Ще започнем ваксинацията във всички болници, медицински центрове, ДКЦ-та и всички останали здравни заведения. От логистична гледна точка ваксината на „Файзер“ е кошмарна. Имаме вече два фризера за съхранение на ваксината в БулБио, които ще поемат първата доставка от 125 000 дози. Днес се монтира голям фризер в Столичната РЗИ, в понеделник ще бъдат монтирани в Бургас, а имаме и във ВМА и УМБАЛСМ „Пирогов“. Проблем с първата доставка няма да има, но това не е достатъчно“, посочи Кунчев.

„Ако няма такива фризери във всяка РЗИ, ще бъде много трудно да се организира процесът. Това е само за първите дози, които се съхраняват само 5 дни на минус 70 градуса. Втората ваксина изисква минус 20 градуса и наличните фризери не могат да ги съхраняват т.е. ще трябва нова фризерна верига. Третата партида ще са за съхранение от 2 до 8 градуса. Много сложно става и документално, за да могат всички хора да получат своята ваксина и документация за това“, допълни той.

По думите му за поставяне на ваксина хората нямат нужда от никакви изследвания.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови