София. Проблемът с количеството ваксини е на път да се реши още първата седмица на май, остава проблемът с убедеността на нашето общество, че това е полезно. Това каза главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев в “Още от деня” по БНТ.

„Доставките през месец май сравнени с април се удвояват, а през месец юни в сравнени с април се учетворяват. Ние ще получаваме над 300 – 400 хиляди дози седмично. Което значи, че можем ако се впрегне цялата система да правим по 50 хиляди дози на ден, така че много бързо да достигнем тези нива на ваксинация“, подчерта той.

„Ние достигнахме около 10 % имунизирани с първа доза. Проблемът с количеството ваксини е на път да се реши още първата седмица на май, остава проблемът с убедеността на нашето общество, че това е полезно и достигането на 70 %, които ще ни отърват от пандемията“, добави доц. Кунчев. Той добави, че според него сега е момента за една национална кампания, която да отговори на въпросите на хората.

„Последното, което аз съм видял е заповедта, с която се отменя създаването на НОЩ. Работи, не работи, нашите ангажименти са същите“, каза още доц. Кунчев. Той добави, че се намираме на втория склон, но слизаме надолу. „Но трета седмица има намаление, то е чувствително. Виждаме го вече отразено и в приетите в болница. Хоспитализираните паднаха под 9 хиляди. Падна бройката на приетите в интензивни отделения. Това е хубавото, това е добрата новина. Ако всичко приключи поне за тоя сезон, би било чудесно. Нашите задачи никак не са приключили. Ще трябва и по отношение на мерките да продължим да вървим по този тесен баланс да не пречим на икономиката, на социалния живот и да пазим хората от епидемията. Мисля, че до момента това даде резултат“, обясни той. Доц. Кунчев съобщи, че трябва да разхлабваме мерките много внимателно.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови