София. Проблемът не е в зелените коридори, а е в забавените доставки. Това каза в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
„Ако получавахме това, което предварително фирмите бяха дали като обещания, както и сега го има за март месец да получим повече от половин милион, и със зелени коридори, и дори с по-голямо количество зелени коридори, ще си върви нормално ваксинацията във всички фази. Проблемът е в това, че количествата са недостатъчни“, обясни той.

Кунчев посочи, че България се е спряла на варианта да вземе почти едно и също количество от ваксините на Pfizer, AstraZeneca и Moderna.
„Става въпрос за между 3 и 4 милиона дози. Информацията, която имаха всички страни, не само ние, когато се взимаше решението какво да се поръча, беше, че вероятно AstraZeneca ще получи първа разрешение за употреба и ще има най-голяма възможност да предостави тези количества. Това не се сбъдна. Освен това, начинът на приложение на тази ваксина е значително по-улеснен. За другите се наложи да правим спешно нови хладилни вериги, нова логистика на целия процес. При тях е много затруднено използването от страна на личните лекари, защото количествата, които могат да получат, са малки“, посочи главният държавен здравен инспектор.

По думите му след данните за имунизация от Шотландия вече е ясно, че ваксината на Astra Zeneca е абсолютно приложима при хора над 65-годишна възраст.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови