София. При работа на „зелените коридори“ хора, на които им излиза имунизация в периода 30 май – 10 април ще получат информация от РЗИ за преместване на датата на имунизацията. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред Министерството на здравеопазването след заседание на Националния ваксинационен щаб, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Доц. Кунчев добави, че започваме да покриваме всички фази едновременно и през трите възможности.

„Ако данните и видеозаписите покажат нарушаване на реда така както е разписан ще последват санкции“, поясни той относно дали ще бъде наложена санкция на организаторите на мача Левски – ЦСКА за неспазване на противоепидемичните мерки.

„Ние горещо препоръчваме да се завърши имунизацията с ваксината, с която е започнато. Това е нормалното и това е практиката на повечето страни. Но тези, кити не желаят могат да завършат и с друга ваксина“, коментира той. Доц. Кунчев каза, че вторите дози на „АстраЗенека“ предстоят основно в началото на май и няма хора, които са реимунизирани с втора доза с друга ваксина.

„Ние по принцип пренасочваме всички ваксини в страната, но тъй като количествата „Модерна“ са доста по-малки, не ги споменаваме. Няма как да разпределим във всички области от „Модерна“, защото се получават някакви смешни количества. За момента работим основно с „Пфайзер и „АстраЗенека“. „Модерна“ и след втората доставка в началото на май на „Янсен и Янсен“ ще бъдат допълнително разпределени“, поясни доц. Кунчев. Той добави, че след сряда, когато дойде и второто количество от „Янсен и Янсен“, ще бъде направено разпределение до РЗИ.

„Много е рано да стихва желанието за ваксинация. Много се надявам това да не е така. На практика ако вече са съвсем редовни доставките и хората имат избор между три-четири ваксини и от двата типа, мисля, че това ще даде нов тласък“, каза още доц. Кунчев. Той добави, че България не е давала ваксини на други страни и има много такива запитвания. Според него те ще се разглеждат, но това е на политическо ниво.

Габриела ГАНЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови