София. При добро спазване на мерките вероятността хората да си посрещнат празниците нормално е много голяма. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Нашето желание , че ако сработят мерките и успеем да постигнем дори несъществено намаляване, а и задържане на растежа и на заболеваемостта, и на смъртността, това ще бъде напълно достатъчно и ще дадем възможност на хората да си посрещнат празниците нормално, в нормална обстановка, за да можем поне малко да излезем от тази натегната обстановка. Така че при добро спазване на мерките вероятността това да се случи е много голяма“, подчерта той.

„Аз гледах кривите на въвеждането на мерки и след това на отражението на заболеваемостта на три страни – Италия, франция и Испания и трябва да ви кажа, че в трите това е налице. Дори ние говорим за най-крайния вариант, където мерките, които въвеждаме сега са със строгост около 70 – 71. Но търсим не само медицинската страна, дайте да намалим тотално и през това време да унищожим много бизнеси и да оставим хора на улицата, а да не позволим този ръст непрекъснат на починалите и на хората, които имат нужда от лечение, като максимално запазим и работните места“, обясни Кунчев.

Той добави, че ще видим някакъв ефект от тези мерки в края на периода.

„Това, че няма да спрем епидемията, е ясно на всички. Никога не сме твърдели, че при каквито и да е мерки можем да ограничим до край една въздушно-капкова инфекцията. Това не може да стане и ние сме наясно. Лошото при COVID е, че той има няколко характеристики, които го отлежават в неприятна посока“, каза Кунчев. Той подчерта, че COVID е значително по-тежък от грипа.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови