София. Притеснява ме резултатът на заболеваемост от изминалите 10-дневни празници, тенденцията на намаляване на хоспитализираните спря. Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на Националния ваксинационен щаб, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По думите му при нас тенденцията все още върви към спад. „Надявам се летният сезон да е по-светъл период. Никой не може да го каже със сигурност. Практиката ни опровергава непрекъснато“, заяви той и даде пример със случващото се в Индия, въпреки високите температури.

Относно това очаква ли се повишение на случаите по време на парламентарните избори доц. Кунчев поясни, че ако се запази тенденцията не би трябвало да стане нещо особено. „Медицинският протокол е достатъчно подробен, сега или по-късно – няма да се промени. Повече ме притеснява резултатът през 10-дневните празници. Тенденцията на намаляване на хоспитализираните спря, а от два дни има увеличение. Възможно е това да се дължи на натрупване, защото хората мразят да ходят на лекари по време на празници“, добави той.

Според него най-вероятно ще се наложи увеличаване на извънредната епидемична обстановка.

Той отговори на въпрос защо системата на личните лекари, чрез която ще се прави заявка за количество ваксини, не е започнала работа днес, както беше обявено. Доц. Кунчев заяви, че трябва да започне да действа от 17 май. „Личните лекари ще заявяват не само количествата по видове ваксини, но ден и час, в който ще ги получат, за да няма струпване“, поясни той.

Доц. Ангел Кунчев коментира, че има нужда от информационна кампания относно ваксинирането. „Част от нея е стартирала, но тя трябва да е по-широкообхватна“, каза още той.
Относно това какъв процент от населението желае да се ваксинира, той поясни, че е необходимо много широко проучване. „Разликите в регионите е значителна. Има значение професията, възрастта, полът. Има региони като Видин и Ямбол, където интересът е много нисък“, поясни доц. Кунчев и допълни, че в големите градове тенденцията е обратна. „Всеки ще има възможност, независимо от фазата, да се ваксинира“, посочи той.
„Ваксините ще бъдат повече от желаещите в цяла Европа, това е със сигурност. Вероятно така и трябва да бъде, за да не поемаме другия риск – да не ни достигат“, коментира доц. Кунчев.

„Зелените коридори“ няма да спират, имаме достатъчно дози. Лечебните заведения, които имат екипи и възможност ще продължат да ваксинират“, поясни той.
„От утре предоставяме ваксини на „Янсен“ в комплекс „Албена“. Списъкът им е пълен“, посочи доц. Ангел Кунчев. Доц. Кунчев заяви, че хората, ваксинирани с „АстраЗенека“, на които им предстои поставяне на втора доза, при желание могат да си поставят препарата на „Пфайзер“, но 95% от тях избират отново оксфордската.

Мариела ЧЕПЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови