София. През януари ще бъде завършена ваксинацията на медиците на първа линия. Това каза доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Главният държавен здравен инспектор допълни, че има потвърждение от фирмата доставчик на ваксини, че в периода 4-5 януари ние ще получим следващат доставка от 25 хил. дози. “Създадена е организация и за разлика от първата ще пристигне в самолет и ще бъде дистрибутирана в страната чрез автомобили”, допълни ощ е доц. Кунчев.

Доц. Кунчев коментира и ефекта от мерките. “Оптимистичната тенденция на постепенно намаляване на заболявоемостта, а на смъртността е налице. Това, което искаме да направим е да поддържамеа тази тенденция трайна, стабилна, което ще ни даде възможност да се вземат евентуално и решения за промяна в мерките, но само когато имаме пълната яснота, че тази тенденция е устойчива. това ще стане след изтичането на една пълна работна седмица. И друг път е ставало дума, че по време на празниците, статистиката не е реалистична. Тя е с доста по-малко от реалния брой случаи. Хората търсят медицинска помощ в краен случай. Този феномен го знаем от години”, допълни Кунчев.

“По отношение на 14-дневната смъртност, която е 21 на 100 хил. България заема трето място в ЕС, като преди нас са Лихтенщайн и Хърватска. Намалява разликата в заболяемостта между отделните региони. Тя не е толкова значителна, с най-ниска заболяемост продължават да се областите Кърджали и Монтана със 120 и 156 на 100 хил. С най-висока е Варна и Сливен”, допълни още доц. Ангел Кунчев.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови