София. Още следващата седмица ще обявим дали мерките ще бъдат облекчени
Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. „Още следващата седмица, както обещахме, когато имаме резултатите от една пълна работна седмица и видим каква е ситуацията в света, ще обявим дали мерките ще бъдат облекчени. В момента има една дисоциация. На фона на много добрите резултати в България, виждаме едно много значително повишаване на заболяемостта в някои страни. Това ни кара да бъдем нащрек и да сме много внимателни при вземането на решения“, заяви той.

„По отношение на граничния контрол при вече развила се пандемия и вече засегнала всички страни е грешка да се дава голяма тежест на граничния контрол е грешка. Надзор трябва да има и всички влизащи трябва да бъдат поставяни под карантина или да се изисква отрицателен резултат, както го правим, но да прекъснем изобщо движението на хора би било грешка“, добави Кунчев.

„Щамът циркулира още от края на септември най-малко. Десетки случаи има вече Нидерландия, Белгия, Франция, Дания, Гърция. Няма как да не бъде внесен рано или късно щамът, но ние имаме предимството докато той дойде в България да имаме малко повече информация, каквато вече получаваме. Ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна показват, че са ефективни и за този вариант. Това дава сигурност, че с разширяване на имунизацията ще преодолеем тези заплахи“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови