София. От 30 април до 10 май отваряме зелени коридори за ваксинация, общопрактикуващите лекари също ще могат да имунизират, ако желаят. Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседания на Националния ваксинационен щаб, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„По отношение на зелените коридори, решението е в периода 30 април – 10 май. В тези 10 дни да се отворят зелени коридори там, където има такива подготвени желаещи да работят. Всяко едно РЗИ ще обяви в понеделник, а ние ще го направим за цяла България къде, в кой ден, кой зелен коридор работи. Естествено това не пречи на личните лекари в този период да правят имунизации, ако желаят. С оглед на това, че много хора ще отсъстват и че търсенето е много по-малко, смятаме, че зелените коридори ще са тези, които ще правят основно имунизации“, коментира доц. Кунчев.

По думите му там ще има всичко, с каквото разполага страната – „Пфайзер“, в по-малки количества „Модерна“ и „АстраЗенека“ за тези, на които им излиза втора игла или за тези, които желаят да се ваксинират за първи път. „Определено в тези 10 дни няма как да се достигне до 50 000 ваксинирани, защото няма да работят нито общопрактикуващите лекари, нито хората ще търсят толкова много ваксина. Това е цел, която си поставяме за след празниците, когато идват и по-големите количества ваксини. Горещо препоръчваме човек да си направи втората имунизация там, където е направена първата, но системата позволява и може да се направи и на друго място“, обясни доц. Кунчев. Той уточни, че системата е преработена така, че общопрактикуващите лекари да могат да правят ваксинации и на лица, които не са здравно осигурени, не са в неговия имунизационен списък, или лица, които са получили ваксина някъде другаде.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов допълни, че след 10 май ще може да се записва всеки през електронната платформа за желаещата от него ваксина без значение каква. По думите му ще има достатъчно ваксини в този период.

Люба АЛЕКСИЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови