София. От 1 март ще заработи и системата за регистрация за ваксиниране. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „За предпочитане е да се направи втората доза там, където е направена първата, но след като веднъж човек е регистриран в системата, данни за този човек има, независимо къде е той. Активната страна трябва да е имунизираният човек – той трябва да потърси специалист за реимунизацията. Не трябва да се отлага втората доза до безкрай. Няма краен срок за 2-рата доза, която е бустерна, но има оптимален срок. От 1-ви март ще заработи и системата за регистрация и запазване на час. Не може да няма опашки, но изчакването не е повече от около час. Всеки ще има достъп. Организацията вече е направена и правим по 10 000 – 15 000 ваксинации на ден. Оттук нататък водещо ще бъде пристигането на ваксини, които ние веднага разпределяме. Може някъде да се получи недостиг, защото правим много голям брой ваксинации на ден“, посочи Кунчев.

По думите му трябва да се проверяват случаите на сигнали за свършени ваксини. „Докато има ваксини и има чакащи, се ваксинират хората, които са налице. Единственият вариант да върнат някого е да има някой, който е за втора доза и на него да трябва да се постави, ако свършват ваксините. Трябва да се види конкретно всеки случай. Няма основание, ако има ваксини, човек да бъде върнат“, посочи той.

„Поради големия брой направени имунизации вчера, до 00.00 часа имаше екипи, които внасяха информация, Вероятно до 1000 ваксини продължават да внасят в системата. В хладилници вече нищо не стои. На много места в РЗИ работят в минималните количества за осигуряването на тези кабинети. Със стартирането на масовата кампания при общопрактикуващите лекари, ако при всеки има по един – два флакона, говорим за едни 60 000 – 70 000 дози, които в момента разпределяме към общопрактикуващите лекари и те от тази седмица ще започнат да ваксинират“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови