София. От следващия месец ще започнем да правим много повече генетични търсения на нови варианти на COVID-19. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Промяна в оценката на ефекта от носене на различните типове маски има и тя е на ниво центрове, които се занимават с това. Направиха се много изследвания, които дадоха допълнителна информация. И сега твърдя, че маската пази основно околните, а толкова болния. Болният, или носителят без клиника, е този, който разпръсква вируса. Ако има механична преграда, това сваля до голяма степен риска, но зависи каква е маската и колко дълго се носи. Обикновените маски, ако се носят над два -три часа интензивно, се навлажняват и трябва да се сменят“, посочи той.

„Знаем, че лесно се предава британският вариант на вируса заради по-голямата концентрация, но протича сравнително без особености за разлика от африканският вариант, от който мен повече ме е страх“, заяви Кунчев.

Според него в Израел е необичано това, което се случва. „При ваксинирано половината население те имат едно много високо ниво на нова заболяемост. Там има едни джобове от хора, които отказват да се ваксинират, а такива има и на още много други места като Нидерландия. Разболяват се 0.017% от ваксинираните. Това значи, че от няколко милиона са се разболели около 22 души до вчера. Това е абсолютно приемливо, защото при всяка една група има около 0.1 – 0.2%, които не реагират и не изграждат имунитет. Това го има при всички ваксини. По-добрата новина е, че тази заболяемост се дължи на ново разпространение, а не е свързана с ползването на ваксината“, заяви той.

„Южноафриканският вариант е много по-слабо разпространен. Много страни взеха сериозни мерки. За момента малко страни в Европа показват наличие на този вариант. Ние не сме, но ще започнем да го търсим с такава секвенция. От следващия месец ще започнем да правим много повече генетични търсения на нови варианти. Този вариант предизвиква по-тежко заболяване и по-голяма смъртност, но и малко намалява и средната възраст. Не може да се каже, че ваксините не го покриват, но за ваксината на „Модерна“ има данни, че антителата срещу този вариант са 6 пъти по-малко отколкото при нормалния вирус. Технологията на производство на ваксините ще позволи много бързо да се подобрят с тези промени за включване на тези мутации“, добави Кунчев.

По думите му след вчерашната информация за политическото бъдеще на д-р Мангъров не желае да обсъжда нищо, казано от него за коронавируса.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови