София. От началото на седмицата заболяемостта в България е 90 на 100 хиляди, което е 27-о място в Европа. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерски съвет за разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Картата на Европа по заболяемост е цялата в червено с 4 изключения – България, Гърция, Норвегия и Финландия, както и Исландия, която не е в ЕС, но влиза в статистиката. Има три изключения в тъмно червено – Ирландия, Португалия и Чехия, където е над 1000 на 100 хиляди“, каза още Кунчев.

„За периода от последните две седмици средната заболяемост в България е 125 на 100 хиляди. От началото на седмицата тя е 90 на 100 хиляди. Това е 27-о място в Европа като заболямост и 6-о място на Балканите. Смъртността достигна 11.5 на 100 хиляди, което е 11-о място в ЕС“, посочи Кунчев.

„Картината в страната се промени значително. От изцяло червено, сега само 3 области – Враца, Кюстендил и Плевен, останаха сега в червената зона. 19 области в в оранжевата зона, а за пръв път 6 области – Велико Търново, Габрово, Монтана, Разград, Смолян и Търговище са в групата в жълт цвят от 20 до 60 на 100 хиляди. Най-ниска е заболяемостта в Търговище – 38 на 100 хиляди, а най-висока е в Кюстендил – 154 на 100 хиляди“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови