София. Оттук нататък не липсата и забавянето на ваксините ще е ключово за изпълнението на ваксинационния план, а желанието на хората да се имунизират. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Оттук нататък не липсата и забавянето на ваксините ще е ключово за изпълнението на ваксинационния план, а желанието на хората да се имунизират. Засега то е налице и се надявам да остане така. Ако с тези количества, които идват, до края на юни достигнем 50% обхват, каквато е целта на ЕС, вече реално тежка епидемия не може да има. Ако достигнем 70%, въобще епидемично развитие е невъзможно“, посочи Кунчев.

По думите му във Великобритания и Израел, където ваксинацията е близо до 70% обхват, вчера в Лондон няма смъртни случаи, а в Израел така е паднала заболяемостта, че сега те са водещи като най-ниска заболяемост. „Това дават ваксините, това е изходът и към това се стремим“, заяви той.

„Процентът на обхванати с ваксини ще е такъв, какъвто си го направим. От здравната власт зависи да може да прави тези ваксини, а виждаме, че тя може. Можем да правим по 50 000 на ден, стига да са налице количествата и хората да разполагат с тях. Вторият въпрос е във вярата и желанието хората да се имунизират. Идеята е в края на второто тримесечие – в края на юни, Европа да може да достигне 50% обхват. Ние трябва да наваксаме, което ще направим с тези дози, които идват, ако хората желаят да бъдат ваксинирани. Има по-голям интерес. Фактът, че още не можем да приключим с първа фаза показва, че все повече хора искат да се ваксинират. Излизат нови желаещи. Първоначалният процент сега расте нагоре. Идеята е да стигнем до 70%“, допълни Кунчев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови