София. Оттук нататък мерките срещу COVID-19 трябва да бъдат локални и таргетирани. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Явно, че ще живеем с тази пандемия. Най-вероятно още може би година докато дойде ваксина, докаже се, че тя е ефикасна, достатъчно хора се имунизират и спрем разпространението. Това обаче няма да стане бързо“, каза той.

Доц. Кунчев подчерта, че хората и здравната система са уморени и е важно разумно да правим това, което е препоръчано и резултатите ще са по-добри от това да се мятаме от това, че няма нищо или ще измрем.

„Нещата в Европа вървят определено зле. Нарастването е повсеместно. Като има два центъра в момента на най-тежко нарастване – на запад – Испания, Франция, Белгия, Великобритания и Ирландия и на изток – Украйна, Чехия, Словакия и Полша. Останалите страни сме някъде по средата. Като България ръстът е доста рязък. Разликата в двете седмици е 95 % плюс“, обясни Кунчев. Той допълни, че от цяла Европа две страни имат лек спад – Дания и Естония. Доц. Кунчев каза още, че сме в началото очакваната есенно-зимна вълна на нарастване на заболяемостта.

„Продължава целта ни да бъде да държим под контрол инфекцията, така че да няма човек, който да не получи необходимата медицинска помощ“, подчерта той.

„Големият проблем на българската медицина са кадрите. Много от тях се изнесоха. Много от тях напуснаха системата. И лекари, и сестри са в недостиг на повечето места. Специално в големите, окръжни, университетски болници тази липса най-слабо се чувства, но дори и там има проблеми. Въпреки това с тази тристепенна схема за постепенно включване на нови болници и отделения, ние имаме на разположение 8 хиляди легла, от които са заети 1200. Но са заети тези, които работят най-интензивно с най-много опит – инфекциозните, специализираните белодробни. Оттук нататък можем да добавяме легла, но те ще бъдат от друг тип отделения, които ще трябва да подпомагаме с кадри“, обясни той.

Доц. Кунчев подчерта, че дори при три пъти по-голяма заболяемост ще се справи системата и ще поеме болните.

„Мерки от типа на блокиране на градове и населени места няма да има. Оттук нататък мерките трябва да бъдат локални и таргетирани. Намесваме се там, където има проблем“, подчерта доц. Кунчев. Той добави, че най-много се страхува от влизането на вируса в старческите домове.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови