София. Опитваме да подобрим организацията, но да си въобразяваме, че РЗИ или полицията могат да разнасят ваксини не е реалистично. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. По думите му е реалистично в България да се произвежда ваксина само в рамките на международно сътрудничество. „Ние не сме толкова голяма страна с такъв капацитет, че да влагаме огромни суми в инвестиции, които не знаме след това как ще се изплатят. Да направим ваксина не е толкова сложна работа, но въпросът е, че трябва да има после производствена база. Русия в момента преговаря с Индия и Южна Корея там да се използват производствени бази. Второто е, че веднага след средата на годината търсенето на ваксини значително ще спадне, защото големи континенти ще са си решили въпроса. Тогава къде ще се продава тази ваксина? Не е чисто научен въпросът, а по-скоро икономически и търговски. Водени са преговори за съвместно производство на ваксини в миналото, но не се стигна до това. България е капацитет в Европа в производството на ваксини, и в момента изнасяме ваксини за 70 страни и има опит в тази дейност“, заяви Кунчев.

„Командировахме хора от НЗОК и регионалните здравни каси. В момента сме командировали хора от 6 различни дирекции в Министерството , които да помагат на РЗИ с хората под карантина. Работата е в огромни обеми. Всички ваксини по календара до момента се вземат от общопрактикуващите лекари от РЗИ. Същото е и за тези ваксини. Не можем да превърнем полицията в разносна фирма. Въпросът е количества да има. Казали сме на общопрактикуващите лекари да си направят график за получаване на ваксини, но трябва да имаме ваксини. В момента се опитваме да подобрим организацията, но да си въобразяваме, че РЗИ или полицията могат да разнасят ваксини не е реалистично“, каза още Кунчев.

По думите му и в момента личните лекари правят ваксини и на „Пфайзер“, и „Модерна“, но количествата са много по-малки.

„Предстои да ни бъдат изпратени ваксини на „Пфайзер“ по механизма за солидарност. До края на април очакваме две доставки на „Ансен“. До началото на май би трябвало да имаме количества от 4-те ваксини. След ваксинация за някои преминаването през болестта е по-леко. След първата игла вие получавате около 60-70% от необходимия имунитет. Ако след една седмица или 10 дни се разболеете, това е нормално. Ние сме в епидемичен процес, а вие още нямате имунен отговор. След 7-мия ден започват да се появяват антитела, след 10-ия ден имате със сигурност, но те не са протективни и не могат 100% да ви предпазят. Това става седмица след втората игла, когато можете да имате претенции към ваксината. Това важи за всички ваксини. Няма 100% ефективност при ваксините“, заяви Кунчев.

„Предлагам ваксинирането да е предварително условие за започване на работа за определени позиции, както е в момента имунизацията срещу хепатит Б, за да влезете да работите в болница. Може това да се разпише в наредба или закон. Необходимо е и много страни вече го обмислят и това е факт“, допълни той. По думите му това няма да е предимство, а ускоряване на процеса. Според него трябва да има различен регламент за хората, които са имунизирани и тези, които не са, но само когато всички хора, които желаят, могат да се имунизират.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови