София. С две дози са ваксинирани около 17 000 души в България. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия .

Той коментира и възможността на хората за избор на определена ваксина. „Теоретически може човек да избира вида ваксина, практически в началото на тази кампания това няма как да стане. Разполагаме с три ваксини, едната от които е в доста ограничени количества – „Модерна“, същевременно се появи контингент, който не беше предвиден във ваксинационния план и в много кратки срокове трябва да обхванем – изборната администрация. Посягаме веднага към ваксината с най-кратка схема на продължение, за да можем да им осигурим втора доза преди самите избори. Ясно е, че към момента няма реален избор на ваксина. Такъв ще има с влизането на още една или две ваксини, което ще стане в рамките не месец и с увеличаването на бройките от всички ваксини, така че лятото и ранната есен да имаме на разположение всичко, за което България има договор“, каза още доц. Кунчев.

Той отбеляза, че човек, който се откаже да се ваксинира с наличната към момента ваксина, ще може да го направи на по-късен етап: „Да, той ще има право да получи ваксина на по-късен етап, просто ще изчака да предоставим на общопрактикуващия лекар и другите видове ваксини“.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови