София. Около 1,5 млн. български граждани вече са имунни и защитени от коронавирус. Това каза на брифинг след доставката на 51 600 дози от ваксината на „Moderna” срещу COVID-19 главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В момента в страната не е еднакво натоварването, така че това, което осредняваме, дава обща картина. В повече от 2/3 от болниците няма проблем нито с леглата, нито с натоварването. Натискът на системата е по-голям, но възможността да го поеме е още по-голяма. Към момента включително и за най-натоварените области като София, Бургас, Шумен и т.н., виждате, че откази за разлика от миналата година за приемане няма. Болниците намират начин да се справят и с тази ситуация. Трябва вече да вземаме предвид, че около 1 – 1,5 млн. български граждани са имунни. Те са защитени“, обясни доц. Кунчев.

По думите му 250 000 от тях, защото са преболедували. „Вероятно реалната бройка е около 500 000 и 450 000, защото са имунизирани. Тази бройка ще расте на ден с по 10 000, 12 000, 15 000. Това е все още малко, за да се отрази на епидемичния процес като цяло, но е достатъчно голяма бройка, която да доведе до намаляване на темпа на нарастване, който наблюдаваме през последната седмица“, допълни той и уточни, че продължават много внимателно да търсят баланса. „Ако забелязвате, отваряме това, което не крие риск. В заведенията само откритите пространства, фитнеси, спортни зали, танцови – там, където хората могат да намерят някакъв отдушник от безкрайната умора от всички мерки, които вече година търпят“, каза още доц. Ангел Кунчев.

Люба АЛЕКСИЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови