София. Нямаме до момента случай на имунизиран, който е починал или е с тежко прекарване на COVID. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „При толкова починали един малък български град си отиде от COVID. виждат всичко. Ние сме длъжни да казваме истината. Тя е в числата и не може да бъде измислена“, заяви Кунчев.

По отношение на ваксинацията, Кунчев посочи: „Всичко, каквото пристигне в България, се употребява за ваксинация в рамките на 3-4 дни”.
„Организацията е така направена, че щом пристигне самолет с ваксини, колите на РЗИ взимат ваксините и започва на следващия ден да се прилагат. Вече минахме 400 000 направени дози. Ако имаме редовни доставки, в началото на следващия месец ще достигнем 500 000. Не е достатъчни и искаме да е по-бързо. Ние искаме възможност да правим по 40 000 – 50 000 ваксинации на ден. Това, че беше спряна временно ваксината на „Астра Зенека“, накара много хора да изчакат, за да видят накъде вървят нещата. Страх има при всеки, но след като имаме заключенията на регулаторния орган и на експертите, не би трябвало да имаме такива страхове. Започват постепенно да се преодоляват и хората пак търсят начин за имунизация“, уточни той.

„Малко от заразените са с поставена ваксина. Правим организация, за да имаме по-точна информация за това. Случаят със старческия дом от селото в Добричко е много показателен. Там заразата беше вкарана от персонал, който беше отказал да се имунизира. Наново хора, които бяха имунизирани, станаха положителни и част от тях развиха някакви симптоми. Бяха приети в болница 6 души и никой от имунизираните не е останал на лечение, оставените бяха без имунизации. Нямаме до момента случай на имунизиран, който е с тежко прекарване, камо ли починали. Който има такава информация, да ми даде име и болница, където това се е случило . При нас информация за починал имунизиран няма. След време ще имаме 2 – 3 млн. имунизирани, разбира се, че може някой да загине при инцидент или някакво друго заболяване. Трябва да се докаже реална връзка. При някои от случаите, които анализираме, има случаи с по 10-12 тома медицинска документация“, посочи Кунчев.

„COVID-19 е доста коварно и многолико заболяване на малките кръвоносни съдове. 6 деца лежат в остър апендесит вследствие на COVID. Настъпват и усложнения, които са пряко свързани с COVID-19. В повечето случаи има такава връзка“, заяви Кунчев.

„Ако направим тотален локдаун, на следващия ден всички ще ме питат: „Защо затрихте държавата и ни оставихте на улицата?“. Ние сме държавата а с най-леките мерки и въпреки това се стараем балансът между икономика, социален живот и предпазване на хората да го търсим. Много трудно успяваме, никога няма как всички да са доволни,. Видяхме едно за мен погрешно решение на министъра до какво доведе. Това е начин да се опитата да продължат да работят магазините по някакъв начин, разбирам министъра на икономиката, но в случая по-приоритетно е да вземем мерките във върха на вълната“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови