София. Разбира се, че след като всички останали страни въвеждат мерки и ние ще ги обсъдим, всичко е на масата, но за момента решението на Щаба е, че на този етап не се налага коренна промяна в мерките. Започвам все повече да мисля, че въпросът не е в това да слагаш все нови и нови мерки, ами да изпълняваш вече разпоредените. Това каза в интервю за Нова телевизия главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев.
„Ако продължаваме да не ги изпълняваме, да се събираме масово, да не носим маски, да не спазваме дистанция и дезинфекция, каквито и нови мерки да налагаме, ефектът няма да е добър“, допълни той.

Кунчев отбеляза, че се обсъжда вариант за изолация на възрастните, тъй като те продължават да са най-рисковата група. Той допълни, че е възможен вариантът както да не напускат домовете си, така и да го правят само в определени за това часове.
„И двата варианта са проиграни в Европа. Не са много леки, защото също създават затруднения на семействата, но ако ситуацията го наложи, разбира се и това може да се премисли“, посочи главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев добави, че се запазва тенденцията 20 % от хората с положителни проби за коронавирус да имат нужда от медицинска помощ, а около 5 % да се налага да бъдат приемани в болница и евентуално настанявани в интензивните отделения.
„Колко дълго можем да издържим, средно за България – доста дълго, тъй като и с тези 500 случая дневно имаме заетост на определените легла от 14-15 %, с други думи все още имаме огромен резерв, но това не означава, че на отделни места няма да имаме критични ситуации, където изведнъж ще се натрупа голям брой болни, за момента бих посочил Бургас и в голяма степен Благоевград като такива с голямо натоварване. И там имаме варианти какви нови отделения и нови болници да ангажираме така, че да не откажем на никого медицинска помощ“, добави още той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови