София. Президентът Румен Радев продължи серията консултации за изборите с представители на извънпарламентарните партии ПП „Има такъв народ“, Обединение „Демократична България“, Сдружение „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ и ПП „Възраждане“. От началото на седмицата държавният глава стартира консултации със здравните власти, администрацията и политическите сили. Целта им е да се чуят възможно най-много мнения за това какви са рисковете при гласуване в условията на пандемия. След края на срещите се очакват президентът да издаде указа, с който ще насрочи официална дата за провеждане на парламентарните избори. Конституционният срок за това е до края на месеца, а изборите могат да се състоят между края на март и края на май. До момента споменаваната от Радев дата е 28 януари, като премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ се готви за парламентарен вот именно тогава. За разлика от предишните срещи на президента, днешните консултации не бяха изцяло открити за медиите. Румен Радев отново наблегна на важността от високо доверие на българите в изборния процес. Той поясни, че на този етап Президентството не разполага със здравния протокол, по който ще се проведе вота. Според държавния глава е редно държавата да осигури на всички членове на секционни избирателни комисии (СИК), а и на гласоподавателите лични предпазни средства: ръкавици, маски и дезинфектанти. Той отново настоя и на членовете на СИК да бъде предоставен протокол, в който да се посочва на колко време трябва да сменят маските си и т.н. От партията на Слави Трифонов ПП „Има такъв народ“, Обединение „Демократична България“ и „Отровното трио“ изразиха притеснения за честността на избори, организирани от ГЕРБ. Заместник-председателят на ПП „Има такъв народ“ Тошко Йорданов отбеляза, че като политическа партия ще се съобразят с решението на държавния глава, която и дата да бъде посочена за парламентарните избори. Той изрази надежда президентът да се съобрази както с мнението на останалите, така и със собственото си усещане.
„Отговорността е ваша и няма как да се прехвърли на някой друг. Искрено се надяваме да не се повлияете. Ясно е, че управляващите са изключително шумни, кресливи и използват всякакви начини за въздействие върху вас, но се надяваме, че ще вземете решение, което е необходимо и полезно за всички български граждани, а не за една политическа партия, независимо коя е тя“, посочи Йорданов. Лидерът на „Да, България“ и съпредседател на обединението “Демократична България” Христо Иванов изрази надежда да се увеличи значително безплатното време за участниците в изборите по обществените медии БНР и БНТ. Той посочи, че според тях гласуването по пощата е била най-адекватната мярка за дистанционно гласуване. Иванов изрази притеснение, че въвеждането на машинното гласуване би могло да доведе до недоверие в изборите.
„Тук отговорността е на Централната избирателна комисия (ЦИК) и управляващите за това да бъдат взети всички мерки и да има прозрачност на целия процес и от гледна точка на обществената поръчка“, посочи той. Председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова посочи, че в контекста на антиправителствените протести, които белязаха лятото, датата 28 март е логична и подходяща. По думите ѝ се наблюдава пълна абдикация на отговорните институции по организацията на предстоящия вот.
„За първи път наблюдаваме такъв саботаж на организацията на честни избори от страна на институции, които са отговорни за тяхното провеждане. Два месеца и половина преди изборите няма доставени машини, няма сключен договор за доставката им. Не е ясно кога и как ще бъдат доставени. Правителството не е осигурило логистика. Не е ясно къде и как ще бъдат съхранявани, как ще бъдат пазени, ще има ли видеонаблюдение, какъв ще бъде транспортът. Няма методика за сертифицирането и одита на тези машини. Няма правила за гласуване на карантинираните лица в условия на пандемия. Няма санитарен протокол за начина на безопасно провеждане на предстоящите избори“, допълни тя.
По думите на Манолова намерението на институциите е да се отдалечи реалната дата за провеждане на изборите, въпреки декларираното желание те да се проведат час по-скоро. Тя посочи, че единствени гаранти за честния вот остават президентът, извънпарламентарната демократична опозиция и българските граждани.
„Затова ние ще предложим и на останалите извънпарламентарни демократични субекти да създадем паралелна гражданска ЦИК, която да наблюдава организацията на изборите, изборния процес, която да обяви резултатите от гласуването във всяка една секция и която да направи паралелно броене на вота на българските граждани и да сме готови с резултатите преди резултатите, които ще представи Михаил. Константинов“, добави Манолова.
Според нея не се налагат промени в Изборния кодекс. От „Изправи се.БГ“ ще настояват и за въвеждане на възможност за гласуване по пощата за българските граждани зад граница и карантинираните лица. По думите на адв. Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ ЦИК се опитва да се измъкне от реална отговорност. Той изрази становище, различно от това на Манолова, по отношение на Избирателния кодекс. Според Хаджигенов трябва да бъдат направени корекции в изборното законодателство.
„Проблемите с гласуването с карантинираните и болните хора могат да бъдат решени по елементарен начин – именно гласуване по пощата, което може да се организира в рамките на месец. Този механизъм може да бъде приложен и по отношение на българите в чужбина, без да се налага отваряне на секции. Нека в рамките на седмица бъдат гласувани такива промени“, допълни той. Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов посочи, че от партията одобряват парламентарните избори да се проведат на 28 март. „Смятаме, че на този управляващ режим не трябва да се дава нито ден повече управление и колкото по-бързо се стигне до избори, ще можем да преминем към промяната към по-добро. Ние говорим за режим, не за управление. В България демокрацията се изроди и управленският модел вече не може да претендира за представителност“, посочи той.
Според него предизборната кампания трябва да протече с възможно най-малко ограничения, като в същото време на първо място да са здравето и животът на българите. Костадинов отчете като недостатък, че няма държавен орган, който да верифицира проучванията на социологическите агенции. Според него Изборният кодекс трябва да търпи промени в частта си за политическата реклама по време на кампанията.
„Това е законна форма за сегрегация на политическите субекти. Имаме предвид, че по време на избори, ако не си платиш, никой не може да те отразява. В закона са предвидени възможности, но те са изключително символични и касаят само и единствено обществените медии: БНР и БНТ. Считаме, че това, което важи за БНР и БНТ, трябва да важи и за другите национални медии, най-малкото за другите две национални телевизии, както и за големите национални радиомрежи“, посочи Костадин Костадинов. Теодора ПАВЛОВА

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови