София. Не е причината нито отварянето на моловете, нито тръгването на учениците на училище, сегашното начало на вълна. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на интервю в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Много често големите епидемии протичат по този начин, особено въздушно-капковите. Подобно нещо се наблюдаваше и при птичия и свинския грип. Има едно такова дву- или тривълново протичане на пандемиите. Това е характеристика на епидемичния процес при един въздушно-капков вирус“, обясни той защо се очаква трета вълна.

„Разхлабихме мерките много внимателно само с една трета от учениците от горния курс и моловете, при които имаше една известна несправедливост, че други големи вериги, в които виждаме, че се струпват доста хора, а моловете не работят. Това, което се опитваме да избегнем е социалният характер на мола, а не търговския. Ако нормално работят търговските магазини, ако охраната следи да се спазват правилата, рискът не е чак толкова голям. А и нали през цялото време се опитваме да търсим този баланс между здравни мерки и опазване на икономиката и на социалния живот. Постепенното увеличение през последната седмица не е резултат от това разхлабване, ако има там някакво влияние ще се почувства след седем – десет дни. Не е причината нито отварянето на моловете, нито тръгването на учениците на училище, сегашното начало на вълна, то беше очаквано“, обясни Кунчев.

Той подчерта, че в щаба не са подложени на икономически и политически натиск. „Никой не се бърка на решенията ни и на това, което ние предлагаме. Обаче е нормално да чуваме какво се случва в икономиката“, добави здравният инспектор.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови