София. Националният план на България за готовност при пандемия не е план за дадена болест, а за пандемия, която може да възникне от някаква болест. Това каза на брифинг в Министерски съвет главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Този план е по-различен, с това, че не е план за дадена болест. То е план за пандемия, която може да възникне от някаква болест. Той беше поискан от Народното събрание. Ние изпълнихме тази задача. Той ще служи оттук-нататък за генерична готовност на държавата да се срещне с каквото и да било. Няма как в него да има разчети, никакви финансови или конкретни задачи, защото няма как да предвидите с какво ще се срещнем. Очакванията на световната общност е, че ние все по-често ще се срещаме с нововъзникващи или стари забравени причинители, които с промяната на климата вероятно ще се появят. Очакванията са това да се случи в следващите години и всички страни се подготвят“, обясни той.

„Всеки, който има бърз положителен тест, съответно попада в зависимост от клиничното му състояние, ако има нужда влиза в болница и получава лечение и му се поставя диагноза. Никой никога не е казал, че за да му се постави диагноза COVID само с PCR изследване“, каза Кунчев.

„Още в самото начало ние сме изпратили дефиниция на случаите, в които пише, че въобще може да нямате положителен резултат и ако клиничната картина и констелацията от всички изследвания, очевидно говорят COVID, пишете диагноза COVID и влиза официално в статистиките“, добави държавният главен инспектор относно разликите между двата вида тестове за доказване на болестта.
Той посочи, че няма държава, която е да уравнила PCR и бързите тестове.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови