София. Можем да стартираме 5- фаза от ваксинационния план – в затворите, в бежански центрове и в някои по-трудно достъпни групи. Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на Националния ваксинационен щаб, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Доц. Кунчев поясни, че през тази седмица доставки от трите вида ваксини ще има и в сряда и петък. „За май общата бройка е 2 млн., за юни е 2,5 млн. при тези доставки могат да работят и всички канали за имунизация – през общопрактикуващите лекари, през информационната система за записване, като следващата седмица има записани 12 000 души. Тези, които сега проявяват желание, ще се записват за по-късна дата. Разбира се, и „Зелените коридори“ – има ли свободни количества, даваме и тази възможност. Много наши сънародници, живеещи и работещи в чужбина, организират пътуванията си с цел да получат ваксинация. Тази система им е най-лесна“, обясни доц. Кунчев.

Той уточни, че се очакват приятни изненади относно кратката характеристика на продуктите, с което ще са по-лесни за употреба и логистика. „След 20 май вероятно ще има промяна, която ще даде възможност ваксината на „Пфайзер“ да се съхранява 4 седмици. Досега ограничението беше около седмица. Флаконите ще идват разредени и готови. Най-вече по отношение на възрастта – много са напреднали нещата затова ваксината на „Пфайзер“, а по-късно и на „Модерна“, да започнат да се прилагат на деца над 12 години. В момента текат клинични изпитания и за деца над 6-години. Предполагам, че в следващите два месеца и за двете ваксини това ще бъде факт“, заяви доц. Кунчев.

Доц. Кунчев коментира допълването на списъка с одобрени ваксини. Той уточни, че в най-напреднал етап е тази на „КюрВак“. „Очакваме към края на юни или началото на юни да получи разрешение за използване и да започнем да получаваме количества и от нея“, допълни той.

„Като ваксинационен щаб, считаме че можем да стартираме и 5-а фаза, което значи, че всички контигенти, всички лица, могат да получат имунизация през един от трите действащи канала. Тази фаза е по-специфична. В нея се включват имунизации в затворите, в бежански центрове, в някои по-трудно достъпни групи“, каза още доц. Ангел Кунчев.

По думите му „Зелените коридори“ ще продължат там, където лечебните заведения имат възможност. „Имаме ли количества работим и по трите възможни варианти“, поясни той.

Мариела ЧЕПЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови