София. Много малък е рискът в България да има индийски щам на коронавируса. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ.
„Не са ни толкова тесни туристическите и икономическите връзки с Индия. Никакви гранични мерки не са успели да преодолеят разпространението на който и да е щам. Няма развитие с българския вариант доколкото няма нови случаи, при които да го намираме“, посочи Кунчев.

По думите му не се планира да има задължителни ваксини у нас. „Докато не осигурим достатъчно ваксини за абсолютно всички, е рано да предлагаме мерки. Има проблем и това не е изненада за нас. България винаги е била в дъното по обхват с незадължителни имунизации. Много по-важно е да мотивираме хората, за да знаят, че това е начинът да излезем от кризата. Ние обещахме, че ваксините ще са безплатни и незадължителни и ще устои на това и така ще бъде. В старческите домове обаче има взривове и се оказва, че вносителят е някой от персонала. Когато те бе са имунизирани, това създава риск за околните. Няма да предложа да ги задължат, но трябва да се убедят хората да се ваксинират“, заяви той.

„В Дом за възрастни хора в Бургас имаме взрив на разпространение на коронавируса със 7-8 заразени. Това не е нещо изключително. Вероятно, ако възрастните хора са имунизирани, те ще го прекарат сравнително леко и няма да имат нужда от хоспитализиране“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови