София. Много е вероятно да се наложат ограничения и за малките ученици. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ.
„Новите мерки се налагат, защото епидемичната ситуация също се утежнява. В последната седмица почти няма ден, в който да не бележи рекорд в броя на новите позитивни случаи. Натискът върху болниците става прекалено голям и на отделни места те започват да се затрудняват да осигурят медицинска помощ на всички нуждаещи се. Първата стъпка беше да се вземат мерки по отделни райони, но България надмина 150 – 160 случая на 10 000 заболяемост и очевидно се налага мерките да важат за цялата страна“, посочи той.

„Няма праг и няма как да има за ново заболяване. Познаваме това заболяване само от 8 месеца и то не спира да ни изненадва с доста различни прояви от другите респираторни вируси“, заяви Кунчев.

„65 са лабораториите, включени в заповедта на Министерство на здравеопазването, чиито резултати се признават в други страни. Реално в информационната система всеки ден информация вкарват 185 лаборатории, които имат капацитет много над 11 000 проби. Ако работят всички на максимум, могат да достигнат и до 30 000 – 40 000 дневно. Има няколко, зад името на която стоят много пробовзимащи пунктове в страната – имат филиали в цялата страна и имат много голям капацитет на работа.

Не обичам да правя прогнози, но гледам какво се случва в Европа. В момента поне 10 страни имат значително по-висока заболяемост. Ако имахме заболяемостта на Чехия например, ние щяхме да имаме между 5 000 и 6 000 случая дневно. Това е възможно да се случи, ако не се спазват мерките. Няма смисъл да се учим от грешките си. Проблемът с недоверието и смесването на политиката с медицината е едно от най-вредните неща, които водят до объркване на населението. Заведенията смятат, че са нарочени, училищата се сърдят, че ги затваряме. Училищата не са по-големият проблем. Инкубационният период на това заболяване е 4-5 дни. Няма как да берем сега плодовете от 15 септември. Броят на положителните ученици като процент е в пъти по-малък от средното за страната, На този етап прекратяването на занятията за този период от време също ще даде някакъв процент. Периодът на ограничението за училищата е много възможно да се увеличи, ако не успеем да прекършим кривата. Трябва да минем към задържане на броя и намаляване. Ако се наложи, ще бъде удължен този срок. Много е вероятно да се наложат ограничения и за малките ученици. При тях е много ключово това, че процесът на дистанционно обучение е много по-труден и влияе на качеството. Ако е необходимо и те ще преминат на дистанционна форма“, допълни Кунчев.

По думите му е възможно да се стигне до затягане на мерки, но без да се блокират цели населени места. „Това не е кой знае колко ефективна мярка. Когато се наложат 5 – 6 мерки, се получава ефектът. Вечерният час не е сред най-ефективните мерки и създава затруднение за гражданите. В райони, в които това е необходимио и сега имаме такива примери“, каза още той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови