София. Личният лекар трябва да може да дава направление за изследване за коронавирус. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб срещу коронавируса доц. Ангел Кунчев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Стремим се към 75 – 80% обхват с ваксини. Ваксината създава имунитет по изкуствен начин, а преболедуването – по естествен. Нямаме достатъчно лекари, нито сестри. Хората може да се разболеят, въпросът е да не е в един месец, за да можем да ги обслужваме“, посочи той.

„Имаме желание да вземаме мерки, но без да пречим на развитието на икономиката, а мерките пречат и всички го усещаме. Не е въпросът в налагането на мерки и контрола, искаме да научим хората да се пазят сами“, добави Кунчев.

„Посещението в училище е задължително и ние трябва да осигурим безопасна среда. Епидемиологът е този, който може да каже да се изследва дадено дете при съмнение за коронавирус. Сега обсъждаме личният лекар да има право да дава болнични на родителите до 10 дни, за да улесним малко този процес за карантинирането на заразените деца и техните контакти, но това може да стане по преценка на лекаря за всеки отделен случай“, каза още Кунчев.

„Личният лекар трябва да може да дава направление за изследване за коронавирус. Той и сега може, но трябва да го валидира в РЗИ. Аз съм за да могат личните лекари да имат тази възможност. Личният лекар е самостоятелно юридическо лице и държавата не му осигурява консумативите и предпазните средства. Консумативите са за лечебните заведения, където са концентрирани голям брой заразени“, допълни той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови