София. Личните лекари, които са си изготвили списъци и са получили ваксина, могат да започнат от днес да ваксинират пациентите си. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Има доста такива, особено тези, при които интересът е голям и са запирани по 400 – 500 души. Те са направили преценка кой е най-приоритетен и вероятно ще започнат първо с хронично болните. Личните лекари правят годишно по около 800 – 900 хиляди имунизации. Няма разлика между онези и тези ваксини. Те имат знанията, опита и възможността да се справят“, посочи Кунчев. По думите му ще има и денонощни пунктове за ваксинация, „Ако има интерес, ще видим дали ще има нужда от още екипи за ваксинация“, добави той.

„Нещата вървят паралелно. Не се спират фазите, но ключово е какви количества ваксини получаваме. Ние предоставяме най-добрата възможна защита срещу заболяването. Ако има грешка в производството, производителят отговаря за това. Ако има грешка при поставянето, тя е на този, който поставя ваксината. Това е инвазивна медицинска манипулация и затова е необходимо информираното съгласие“, заяви той.

По думите му са много редки случаите на организми, които не реагират антигенното дразнение. „86% въобще няма да се заразят, а останалите до 99% ще го прекарат или безсимптомно, или с минимални симптоми, но в никакъв случай тежко заболяване или смърт. Целта на ваксината е не въобще да предотврати заболяването, а да премахне риска от тежко протичане и смърт“, каза още Кунчев.

В отговор на отправени въпроси от зрители на предаването, Кунчев обясни, че няма проблем човек да прави секс в деня на ваксинацията или да си боядисва косата например.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови