София. Към момента имаме малко над 830 сигнала за нежелани реакции на база 305 000 направени ваксини. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

По думите му 9 държави от 17 са спрели партидата на „АстраЗенека“. „Има две основни причини за това ние да не вземем решението за спиране временно от употреба на ваксината. Над 90% е приложена вече ваксината. Водещо трябва да бъде има ли съмнения, че тази ваксина може да е предизвикала страничните реакции. Специален екип на Европейската агенция по лекарствата до момента е казал, че не вижда причинно-следствена връзка. Вчера дойдоха допълнителни съобщения от Италия и Дания за подобни случаи, така че много внимателно следим ситуацията, за да видим дали ще се намерят доказателства. Става въпрос за тромбоза. В 18.00 часа имахме форум с ЕК по повод ваксините и на него колегите го съобщиха“, посочи Кунчев.

По думите му на всеки ваксиниран се дава картонче с информация след имунизирането, в което се вписва партидата на ваксината и датата за следваща доза.
„Ние сме заинтересовани системата за проследяване на състоянието след ваксинацията да работи. Направили сме така, че всеки, който има и най-малки съмнения, да може да съобщава. Към момента имаме малко над 830 сигнала за нежелани реакции на база 305 000 направени ваксини. Над 95% са за лека болезненост, леко втрисане, два – три часа неразположение и грипоподобни симптоми. Когато има по-сериозни реакции като тромбоемболия, това води до създаване на експертна група, която да прегледа цялата документация и да види дали този човек е имал такива прояви и т.н.“, заяви той.

По думите му ако има смъртен случай, здравните власти ще са наясно. „Ако имаме съмнения за нещо, се спира употребата на ваксината“, добави Кунчев.

„Всеки ден се налагат мерки, те много трудно се приемат понякога, но това не ни отказва. Ген. Мутафчийски за 24 часа превърна две отделения в COVID отделения и те се напълниха за 24 часа. Расте заболяемостта и цифрите го показват. Расте и смъртността, но до момента реципрочно на заболяемостта. Засега не отбелязваме такъв ръст на смъртността, който да показва, че британският вариант е кой знае колко по-тежък. От няколко болници се насочва огромен контингент от хора. Половината от болните в Кюстендил например се лекуват в болниците „Пирогов“ и „Св. Анна“ в София“, заяви той.

„Още предната седмица казахме цифрата от 300 на 100 000, за да затегнем мерките. Минахме я и въведохме определени мерки, но има области, в които заболяемостта е под 100 на 100 000 души. Хората от РЗИ не знаят какво е почивен ден вече една година. Как да обясня на едно село в Търговишко, че затваряме училищата, като при тях няма и един случай. Хората не искат да слушат факти, а си искат предишния живот. Много е трудно да угодиш на всички. Всеки има мнение, ние се наслушахме на мнения и на всякакви специалисти“, посочи Кунчев.

„Тежкият локдаун влияе на заболяемостта, но са толкова много факторите, че не може по обикновен математически начин да се каже дали като се наложи локдаун, ще се намали заболяемостта. Трябва да имаме предвид и каква е възрастовата структура на населението и достъпа до медицинска помощ. Разсъждението, че като направим локдаун, ще спрем разпространението, не е точно.
Когато всичко влияе, характеристиката на британския вариант е такава, че се вдига заболяемостта навсякъде. В момента ние сме с 500 на 100 000 заболяемост, Словакия например е с 1800 ма 100 000. Можем да ги стигнем, но вероятно няма, защото налагаме мерки там, където е необходимо“, допълни Кунчев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови