София. Когато човек има нужда от помощ, Спешна помощ е тази, която трябва да намери начин, ако болница откаже да приеме пациент, ще бъде наказвана. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Не е работа на човека да си търси болница. Когато човек има нужда от помощ, Спешна помощ е тази, която трябва да намери начин. Всяка болница трябва да има COVID сектор. Не може да има повече изключения. Болници, които откажат да приемат човек, и установим, че са имали легло, ще бъдат наказани жестоко. Моето предложение е първата стъпка да бъде прекратяване на договора им с НЗОК за определен период от време, а втората – отнемане на лиценза на лечебното заведение“, допълни той.

По въпроса за карантината и заповедта за намаляване на срока ѝ от 14 на 10 дни, Кунчев посочи: „Разликата в заповедта е в намаляването на дните на карантината от 14 на 10 дни, а останалото е същото”.
„Карантинират се контактните лица, но зависи от степента на контакта. Рискът при различните събития не е еднакъв. Няма да смогнем и това е очевидно. При 500 нови случаи в София, контактните лица са хиоляди, коит трябва да бъдат посетени и да им се връчат предписания. Важно е човек да знае каквто да прави и да знае, че 10 дни не трябва да прави контакти. Той носи отговорност, но прецизният начин е да му се връчи предписание, но няма как да смогнем със всички“, посочи Кунчев.

„Когато говорим за ученици, гледаме да даваме точни указания на родителите, но пак зависи от степента на контакти. Има и медицинско лице в училище и там се стараем максимално бързо да кажем кой трябва да продължи да ходи на училище.
Когато човек си направи тест и е положителен, лабораторията влиза в системата и РЗИ, полицията и личния лекар виждат тази информация. Когато имаме близо 2000 случая, вече това е много трудно. Вирусът много лесно се предава и в рамките на кратък срок се установява ако членове на семейството на един заразен също са заразени“, заяви той.

„Един от най-неясните моменти е с изследването на човека. Договаряме сега с личните лекари да могат с бързи тестове да установяват заразени. Това е въпрос на организация с личния лекар.
Знаейки, че има опасност човек да е заразен, трябва по-стриктно да следва правилата. Когато говорим за около 2000 нови случая, е ясно, че строго предписание няма“, каза още Кунчев.

По темата за определяне на контактните лица в офиси и учебни заведения, доц. Кунчев посочи: „Зависи от големината на помещението и дали в него има циркулация на въздуха. Критерий е, че контактните лица са тези, с които е общувал заразеният на разстояние по-малко от 1.5 м“.
„Когато излезе положителен човек, нормалното е да ги разпитаме, за да установим тези хора. В офисите ползваме помощта на работодателя, личния лекар и медицинско лице, ако има. Цялата медицинска информация е лична, но няма нищо срамно в това човек да има коронавирус и е нормално да го сподели“, добави той.

„Броят на медицински специалисти, който ни трябва, е много голям. За всяка болница е различно. И в парламента се обсъжда да може да се използва Националния пандемичен план. Той предвижда да се включват в системата резервни кадри. Резерви са студентите по медицина, които карат стажове, пенсионирани медицински лица и доброволци чрез системата на БЧК“, заяви Кунчев.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови