София. Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина за коронавирус. Това заяви в предаването „120 минути“ по bTV главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той отново уточни, че „зелените коридори“ могат да работят пълноценно, когато има достатъчно ваксини. „Открихме тези коридори, защото се оказа, че хора, на които им се полага ваксина по фазите, не се явяват, а такива, които много искат – не могат да се ваксинират“, отбеляза доц. Кунчев. По думите му коридорите дават вариант например при например отворени два флакона по 10 дози ваксина, а явили се 16 души, да се ваксинират четирима извън групите. „Ако хората са възприели, че който иска да се имунизира, ще може – не е така. Докато не се нормализират доставките на ваксини, няма как да стане“, беше категоричен доц. Кунчев. Той посочи също, че в три германски провинции са обявили, че възприемат българския модел на ваксиниране и отварят „зелени коридори“ за една от ваксините.

В огговор на въпрос дали ще има втори дози за вече ваксинираните доц. Кунчев увери, че такива ще има.

Здравният инспектор коментира също липсата на ваксини. Според него „трябва да се караме“ на производителите. „Ако някой е поел ангажимент и е получил 2 млрд. евро, за да работи бързо и качествено – нека бъде така добър да си изпълни частта“, каза доц. Ангел Кунчев.

Той коментира още, че е пандемията е показала на Европа, че трябва да поддържа на континента жизненоважни производства като тези на маски, защитни облекла, дезинфектанти, антибиотици и ваксини.

Доц. Кунчев коментира, че ситуацията в страната ще бъде овладяна поради две причини – едната е, че след всяка вълна има спад на заболеваемостта, и втората – колкото повече хора се ваксинират и тези, които оздравяват, толкова по-трудно ще се случва заразяването.

„България ще работим за сертификат независимо, че на някой му се струва дискриминационно“, каза доц. Кунчев във връзка с обсъжданото въвеждане на сертификат за ваксинирани и преболедували. По думите му това ще улесни вече ваксинираните е преболедувалите, а всички останали ще трябва да спазват мерките за минаване през граница, като например тестване на коронавирус. „Такъв механизъм може да влезе в действие само когато напреднем с ваксинациите. Ако някой иска да се ваксинира, но няма достъп, тогава няма да е справедливо“, категоричен бе доц. Кунчев.

Той коментира също евентуално разпускане на мерките, отбелязването на 3 март и предстоящите парламентарни избори. „Като лекар, ако трябва да отговоря – рисково е да разпускаме мерките. Ако трябва да отговоря като човек, който вижда пълната картина – още имаме последен шанс да си позволим едно разхлабване“, каза Ангел Кунчев. Той посочи, че досегашната практика е показала, че отворените хотели и ресторанти не са повишили случаите. „Риск има. Ако това отваряне повлияе на заболеваемостта, ние ще бъдем принудени да го отменим“, категоричен е Кунчев.
На въпрос защо на фона на отварянето на заведенията празненствата на 3 март са отменени, здравният инспектор отговори, че на връх Шипка са се очаквали между 3000 и 5000 души, а в такава ситуация, дори на открито, рискът е голям.
Във връзка с предстоящите избори на 4 април доц. Ангел Кунчев отбеляза, че ако се спазват мерките, посочени в медицинския протокол, рискът от заразяване е минимален.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови