София. Имаме намаляване от 7.1% на заболяемостта от COVID, но това е много крехка тенденция. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „Решението за отварянето на детските градини е колкото медицинско, толкова и политическо и социално-икономическо. Ясно си даваме представа какво затруднение е затварянето на детските градини. Налице са първите данни за намаляване на темпа и те показват, че сравнявайки двете 14-дневки, имаме намаляване от 7.1%, но това е много крехка тенденция. Лично мисля, че не трябва да пропилеем този ресурс, който напрахме с бърза отмяна на мерките, защото много бързо ще се върнем в изходна позиция“, посочи Кунчев.

„Всичко има смисъл, когато води до намаляване на темпа на заразата – по-малко болни и починали. Има смисъл и той се вижда. Въпросът е колко и с каква строгост да се продължи. Всички виждаме какво става, но очевидно това е нашата народопсихология. Не сме спрели с контрола. Нямате представа какво свърши за 9 месеца системата на РЗИ, но това са хората, с които разполагаме“, заяви Кунчев.

„Очакваме промени при карантинирането на медиците. Предложили сме ги, но нямаме избор докато не станат факт. Не можем да се лишим от такъв голям брой медици. За мен е оправдано там при отрицателни резултати да не се изчаква пълният срок на карантината“, каза още той.

По темата за антигенните тестове, Кунчев посочи: „Според мен антигенните тестове ще се приравнят към PCR-ите. Има поне 30-40 различни фирми за такива тестове и те не са равностойни. Може да има разминаване в резултатите“.

„Не мисля, че се изпуска контролът. Всички се учат работейки от резултатите и грешките си. Много грешки могат да се посочат, но те не са грешки, а залитания в една или друга посока. Трудно е, но виждаме какво става. Европа обещаваше една свободна Коледа, но става точно обратното. Можем да изкараме едни съвсем нормални празници, но в по-намален състав. Ако му отпуснем края, резултата ще видим още на 7-8 януари“, допълни Кунчев.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови