София. Идва моментът, в който зеленият коридор за пазаруване би било добре да се преразгледа. Това каза в предаването „Денят започва“ по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Колебаехме се за зеления коридор. Идва моментът, в който тази мярка би било добре да бъде преразгледана“, заяви доц. Кунчев. Според него като че ли отрицателният ефект надвива над положителния. По думите му тази мярка е изиграла своето мнение.

За разхлабването на мерките доц. Кунчев посочи, че винаги когато вземат решение за промяна на мерките, се сблъскват с две тенденции. „Едната е желанието на бизнеса да работи, а другата броят на новодоказаните случаи. Това търсене на баланс между двете винаги е много спорно. 1% е разликата между хората, които считат, че не трябва да се разхлабват мерките и тези, които мислят, че не трябва. Бихме могли да видим какъв ще бъде ефектът. За пръв път сме разпределили мерките във времето“, допълни той и уточни, че недоволни винаги ще има. Доц. Кунчев добави, че се опитват да дадат този отдушник, който носи най-малко рискове. „Моловете в някой от моментите са претоварени от хора. Моловете се превръщат в агората от Древна Гърция. Там хората си правят срещи и се разхождат“, коментира доц. Кунчев. Той подчерта още, че заиграването с изборите е много вредно.

„Ще продължим да вдигаме леглата. Не бих казал, че има определен модел за справяне в кризата в целия свят. Всички се опитваме да намерим сечението между това да функционира обществото и да предпазим колкото може повече хора. Надяваме се това да е най-високата точка от третата вълна“, коментира той.

Доц. Кунчев посочи, че стадионите ще бъдат отворени тогава, когато може. „Концентрацията на хората и начина на поведение е малко рисков. Оперативният щаб ще го има, докато реши правителството. За нас ще е голямо облекчение, ако ни освободят от тази дейност. Уморен съм от всичко, но най-вече от крайните форми на неразбиране от страна на хората“, допълни той.

Попитан дали могат да се смесват дозите на ваксината, като например първата игла е с „АстраЗенека“, а втората с друг вид, доц. Кунчев отговори, че вероятно може, но това все още не е решено от Европейската агенция по лекарствата.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови