София. За момента нямаме установен случай на индийския щам. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Правим секвенция в Националния център по заразни и паразитни болести. Ако има отделни случаи, няма да е толкова фатално, но на места като Великобритания той расте в доста по-бързи темпове.
Определено очаквам доста по-спокойно лято. С тази тенденция в следващите 2-3 месеца надали ще се случи нещо извънредно“, уточни той.

„След преболедуване също се създава имунитет, но при по-леко боледуване той не е толкова траен, а след 3-4 месеца съвсем започва спад на антителата. Много малко са хората, които след 4-5 месеца имат някакъв напрегнат имунитет. Това не значи, че не са предпазени. В момента е много по-трудно доказването на преболедуване, особено с антигенни тестове, защото има много фирми, които ги произвеждат, но и те не са с еднакво качество. Колегите в Европа не приемат равностойно антигенните с PCR теста. Никой не може да каже, че е предпазен на 100%, след като са имунизирани. Има около 1% хора, които не отговарят на ваксината. Ваксината дава над 90% гаранция, че шансът да се разболееш е минимален, но дори да се разболееш, ще го прекараш по-леко. Все още няма данни какъв процент колко дълго ще има имунитет“, заяви той.

„Определени пунктове на определени места трупат най-много грешки при издаване на сертификати. Такова място е „Александровска“ в София. Изходът е правата за корекция да се дават на РЗИ-тата. Те веднага могат да коригират. При няколко хиляди грешки това трябва да стане, за да не се бавят хората и те да могат да си вземат документа. Втората доза може да се получи отвсякъде, но ние винаги препоръчваме да е на същото място, защото данните са там и по-лесно ще получи сертификат. Човек може да си извади и сам сертификат от системата“, посочи Кунчев.

По думите му казусът в проф. Кантарджиевв е неприятен и е нормално той да е обиден. „Казусът има две страни – юридическа и човешка. Искам много да му благодаря, защото той е един от хората, които не знаеха никакво работно време”, допълни Кунчев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови