София. Започнаха да се правят списъците с медиците, които искат да си поставят ваксина за COVID-19. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. Има доста големи разлики между отделните лечебните заведения и отделните градове. Имаме места, където интересът е относително слаб – между 20 и 30%, както и места, където наближава 100%. Това е така, защото доста хора биха искали да има повече информация, данни и опит с ваксината и това ги притеснява, но докато не се получи официалното разрешение от ЕК, ние не разполагаме с всички данни, които ни интересуват. Достатъчно информация има, за да е ясно, че изследванията, които са направени с ваксината на над 40 000 души, показват много добри резултати. Когато тази информация достигне до всички, всеки ще се убеди, че това е ефективна ваксина, а междувременно много държави ще натрупат опит с ваксината“, посочи Кунчев.

„Много неща може да се променят за един месец. Хубаво е максимално точна да бъде бройката в списъците, защото организацията е трудна. Молбата ми е тези списъци да бъдат максимално точни и да работим по тях. Очакваме вече 125 000 дози като първа доставка. На 29 декември ще има препоръки от ЕМА, а един – два дни след това ще има решение на ЕК. Ще има и втора, трета и четвърта доставка – през 1-вото, 2-рото и 9-тото тримесечие. Те ще са по-големи – по 200 – 300 хиляди дози. През това време ще се получи и официално разрешение и на други ваксини“, добави Кунчев.

„Задължението на държавата е да осигури на всеки български гражданин възможност да се ваксинира, колко ще го направят е трудно да се каже. Идеята е да стигнем 70-75% имунизиране на хората, за да прекъснем предаването на вируса в обществото като цяло, а не само да защитим отделните индивиди. Дай Боже това да се случи, но няма да е никак лесно“, допълни той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови