София. Европейската агенция по лекарствата обещава, че първата ваксина ще я одобри на 27 декември, ЕК ще даде разрешение за използване и веднага може да почва ваксинирането. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

„След два-три дни ЕК ще даде официалното разрешение за използване в ЕС и веднага може да почва ползването. Поне по данните до момента първи са „Пфайзер“ с ваксината, която изисква хладилно съхранение на -70 градуса. Малко след тях е американската фирма „Модерна“. Те пък изискват -20 градуса. Някъде през първо или второ тримесечие ще започнат да идва другите типове ваксини. Тези двете са с информационна РНК, за която толкова се обсъжда, а останалите са другите два типа – или рекомбинатни, най-класическите, или с носител аденовирус, което също се използва при други ваксини“, обясни той.

Доц. Кунчев каза още, че изборът за подходяща на ваксина ще е възможно на доста по-късен етап, тъй като няма как отсега да се предвиди коя ваксина кога ще дойде и в какви количества.

„Фазите са направени, за да се знае кои групи са приоритетни. Ако през първото тримесечие дойдат много ваксини от всички седем вида, за които има договори ЕК, паралелно ще бъдат обхващани хора от всички тези групи, а няма да се чака да се свърши с едната и тогава да започнем с другата“, добави той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови